Начало За нас Услуги Консумативи Породи Съвети Каталог Контакти Основна информация

Породи

Холщайн

Най-високо продуктивната порода за мляко. Млякото им е предназначено предимно за прясна консумация. Животните се отглеждат оборно и притежават изключителни млечни форми. Съвременната селекция се провежда  за леки отелвания, нисък брой соматични клетки, здрави крайници и копита. Средната млечност на елитните стада се движи около 10 000 кг мляко за 305 дневна лактация.

Ред Холщайн

Породата е вариант на Холщайна, носител на така наречения R - фактор. Високопродуктивни млечни животни, но  с по- висок процент протеин и мастни вещества  спрямо Холщайна.

Монбелиард

Комбинирана порода с уклон за мляко. Ценни качества на породата: висока резистентност към маститни заболявания, дълголетие -  средно 5-7 лактации, леки раждания, много здрава конституция , здрави крайници и копита, много добри месодайни качества: кравите са с ж.т. от 650 до 750 кг., отлични вкусови качества на месото и липса на мазнини, средно дневен прираст при  угояване - 1300  грама, отлична адаптивност на породата към разнообразни климатични и фуражни условия, високо съдържание на капа казеин в млякото, фракции ВВ,АВ, АА, което дава висок рандеман при производство на сирена.

Джерсей

Породата произхожда от британския остров Джърси. Породата е специализирана за мляко с много висок процент мастни вещества и протеини в млякото. Животните от породата са дребен тип и много икономични като разход на фураж. Трудни отелвания при породата не се срещат. Породата се използва като коректор на формата и окачването на вимето при другите породи говеда.

Симентал

Породата е създадена в Швейцария по долините на реките Симет и Саане. Сименталът е  комбиниран  тип порода. Отличава се с много добри месодайни качества. Животните са с добри аклиматизационни качества. Тегло на новородените 40-50кг. Животните са едър тип. Кравите тежат 600- 700кг, а биците-900-1200кг, млечност - 5500- 7200 кг. за 305 дни, кланичен рандеман 60-62%.

Холандско Червено-шарено (Емерай)

Породата произхожда от Северен Брабант - Холандия. Популация - 350 000, от които 240 000 са елитни племенни животни. Висока средна млечна продуктивност - 7500 кг, 4% мастни вещества, 3,7% протеин.

Лимузин

Специализирана френска месодайна порода. Отглежда се в западната част на Централния масив на Франция. Характеристика на породата: леки отелвания - над 98%, тегло на новородените - 40кг., оптимален междуотелен период - 376 дни, тегло на мъжките на 210 дена - 268 кг. За породата са характерни три специфични начина на угояване: млечни телета - до 200 кг.  живо тегло със специфичен бял цвят на месото. Изключителен търговски интерес в Европа към този вид продукция. Телета "Брутар" -  до 300 кг ж.тегло. Кланичен рандеман - 68% с незначително съдържание на тлъстини -6-8%. Месото е оценено много високо в Италия, Холандия и Белгия. Лионски телета. Среден дневен прираст на телетата - 1150-1450 гр. в зависимост от дажбата. При угояване бичетата достигат  600-620 кг.

Шароле

Най-известната специализирана месодайна порода в световен мащаб. Създадена е в равнинните и полупланински райони на Централна и Северна Франция. В сравнение с всички други  месодайни породи, животните от породата Шароле оползотворяват най-ефективно грубите  фуражите. Телетата се отглеждат с майките до отбиване на 7 месечна възраст и мъжките тежат около 300 кг на тази възраст.Мъжките телета се угояват до 16 - 18 месечна възраст и достигат живо тегло 650-700 кг. Кланичен рандеман - 68%.

Абердин Ангус

Специализирана месодайна порода. Тегло на новородените - 35 кг. Тегло на мъжките телета на 210 дни - 220 кг. Ценни качества на породата: висока скорозрялост, дълголетие, висок кланичен рандеиман-до 70%, отлични вкусови качества на месото, най-добро съотношение на месо и кости в трупа спрямо другите месодайни породи: 12-14%, непретенциозност към условията на отглеждане, отлично оползотворяване на грубите фуражи.

Швейцарско кафяво

Специализирана порода за мляко. Родината на породата е Швейцария. Животните се отличават с висока млечна продуктивност висок процент  протеин и мастни вещества.  

Лакон

Създадена е във Франция и носи името на възвишенията Лакон, в областта Тарн, където се развъжда и в момента. Характеризират се с висока млечна продуктивност от 300 до 800кг., в зависимост от нивото на хранене и технологията на отглеждане. Млякото е със 7,8% мастни вещества и 5,26% протеин. Плодовитост от 100 овце: 190 - 200 агнета. Среден дневен прираст на агнетата за първите 30 дни - 260g/ден.

Ил дьо Франс

Ил дьо Франс - Франция. Развъжда се на 5 континента в света и се ползва, както в чисто състояние, така и за получаване на месодайни кръстоски. Живо тегло на майките: до 90кг. Живо тегло на кочовете: до 150кг. Плодовитост от 100 овце: 190 - 200 агнета. Среден дневен прираст: При близнаци: над 250g/ден. При единични приплоди: над 350g/ден.

Мутон Шароле

Породата е създадена в долината Шарол - Франция. Висока скорозрялост. Месото притежава отлични вкусови качества, а количествата на отложените мазнини е изключително ниско. Живо тегло на майките: от 80 до 110кг., на кочовете: от 110 до 150кг. Плодовитост от 100 овце: 185 - 200 агнета. Среден дневен прираст: при близнаци: над 263g/ден. Единични приплоди: над 340г/ден.

Суфолк

Английска порода, създадена още през 18-ти век, в района на Норфолк. Ползва се в чисто състояние и за получаване на кръстоски с изразени месодайни качества. Живо тегло на майките: от 75 до 90кг.,на кочовете: от 125 до 130кг. Плодовитост на 100 овце: 170 - 190 агнета. Среден дневен прираст: близнаци: над 300 g/ден., единични приплоди: над 399 g/ден.

ИНРА 401

Породата е създадена от Националния Институт по Генетика на Франция преди 40 години. Животните се отличават с висока плодовитост, силен майчин инстинкт и висока млечност от 200 до 330 кг. Агнетата са с отлични месодайни качества.Среден дневен прираст: единични приплоди: над 280g/ден. При близнаци: над 230 g/ден. При три приплода над 220 g/ден.

Саанска

Създадена в областта Саанен в Швейцарските Алпи. Притежава изключително висока млечна продуктивност, която се движи в границите от 800 до 2050 кг. в елитните ферми. Вимената са селекционирани за машинно доене!

Кафява алпийска

Породата е създадена в областта Савоя, която се намира във Френската част на Алпите. Висока млечна продуктивност, която се движи в границите от 760 до 2000кг в елитните стада, за една лактация. Млякото е с 3,5% мастни вещества и 3,3% протеин. Живо тегло на козите: 80 - 90 кг. Живо тегло на пръчовете: 80 - 100 кг. Вимената са селекционирани за машинно доене!

Тогенбург

Немска порода, която е създадена в областта Тогенбург. Висока млечна продуктивност, която се движи в границите от 700 до 1200 кг. в елитните стада, за една лактация. Породата се отличава със здрави крайници и копита, което я прави пригодна за отглеждане на всякакъв терен. Живо тегло на козите: 50 - 75 кг. Живо тегло на пръчовете: 80 - 100 кг. Вимената са селекционирани за машинно доене!

Арабски чистокръвен

Породата произхожда от Близкия изток. Арабската порода се характеризира с изпъкнали очи и големи ноздри. Породата притежава грациозно издължен врат и широк гръден кош. Породата се използва основно за: спорт и любителска езда.

Английски чистокръвен

Породата е създадена във Великобритания. Типичен представител на състезателните породи. Характеризират се с правилна форма на главата, големи очи и средни по размер уши. Притежават широка крачка и са със силни и здрави крайници.

Англо-арабски

При създаването и са участвали полукръвни кобили майки и жребци от Чистокръвна английска и Арабска порода. Преобладаващият цвят е алест и кестеняв, но се срещат коне и с друг цвят на космената покривка като сив и тъмно кестеняв. Характерно за породата е, че в конете трябва да се поддържа минимум 25% кръвност от арабската порода. Предназначена е за конен спорт и любителска езда.

Хафлингер

Породата произхожда от Тиролските планини в Австрия. Животните от породата Хафлингер са кротки, интелигентни и се отглеждат лесно. Породата се характеризира със сравнително дребен профил, големи очи и малки уши. Хафлингерите са енергични понита притежаващи силни и здрави крайници. Предназначени са за преходи и любителска езда.

Хановерски

Родината на Хановерската порода е немската провинция Долна Саксония. Животните от Хановерската порода са благоразположени към ездача. Възприемат командите и могат лесно да бъдат направлявани. Характеризират се със спокоен характер и запазват хладнокръвие в трудни ситуации. Породата се използва за конен спорт (прескачане на препятствия)

Шагия-арабски

Шагия-Арабската порода произхожда от Унгария. Цветът на породата почти винаги е сив, но животните се срещат и в други цветове без шарки. Животните се отличават с добра подвижност. Чертите на конете от породата могат да се сравнят с тези на Арабската чистокръвна порода. Тялото е едро и масивно. Породата се използва за езда и впряг.
Нашите партньори
©2018 Виталика ЕООД. Всички права запазени. 
Породи